مروری بر پایگاه اطلاعرسانی هاشمی رفسنجانی نشان میدهد که استراتژی سیاسی این روزهای هاشمی دمیدن بر کالبد مرده سیاستهای دوران سازندگی و اصلاحات است. هاشمی این روزها که همقطاران و یارانش فزونی گرفتهاند، تندتر و صریحتر بر طبل بازگشت به مسیر گذشته میکوبد. مسیری که بارها در ایستگاه نه بزرگ مردم متوقف شده است.
ایران: «فضای این روزهای دیدارهای هاشمی متفاوت است. گلایهها و درددل به سیاق گذشته در جریان است. این روزها آیتالله از مشکلات بیشتر میگوید. ولی از راهحلهای پیش رو نیز میگوید! او بر این گمان است که باید زمینه حضور همه وفاداران به انقلاب و قانون اساسی در نظام فراهم شود!»
مطلب بالا اعترافی است که پایگاه اطلاعرسانی هاشمی رفسنجانی تحت عنوان یک یادداشت آنها را مطرح میکند. تفاوتهایی که این روزها نه تنها فضای دیدارهای هاشمی را فرا گرفته بلکه بر تعداد آنها نیز تأثیر مستقیم داشته است.
هاشمی رفسنجانی که پس از فتنه 88 و سکوت محض درخصوص آن بهزعم برخی رسانهها در ظاهر به انزوای سیاسی رفته بود این روزها و با بزرگنمایی از شرایط خاص اقتصادی دوباره به صحنه بازگشته است؛ بازگشتی که با برنامه و با هدف خاصی دنبال میشود و هر چه به ایام انتخابات نزدیک میشویم پررنگتر میگردد.
مروری بر دیدارهای دو ماهه اخیر هاشمی یعنی در بازه زمانی شهریور تا آبانماه علاوه بر آنکه از افزایش یکباره دیدارها حکایت دارد، نشان میدهد رئیس مجمع تشخیص با هدف تأثیرگذاری بر فضای سیاسی کشور در حال برداشتن گامهای جدیدی است.
افزایش دیدارها
هاشمی رفسنجانی در بازه زمانی ذکر شده، 9 دیدار با گروههای مختلف که اکثر آن را انجمنهای اسلامی، دانشجویان و رزمندگان و ایثارگران دوران دفاع مقدس و طیفهای مختلف جامعه اقتصادی کشور تشکیل میدادند، انجام داده است! برنامههایی که اوج آن در مهرماه با 6 دیدار عمومی رخ میدهد و در حالی که تنها یک هفته از آبان ماه گذشته، دو دیدار نیز در این ماه صورت گرفته است!
محتوای دیدارها
برجسته کردن مشکلات که عمدتاً به سیاهنمایی صرف معطوف میباشد، تأکید بر لزوم بازگشت به مسیر گذشته، اصلاح مسیر اشتباه، تأکیدات پی در پی درخصوص لزوم تشکیل دولت وحدت ملی، بزرگنمایی مشکلات اقتصادی، ترویج ناامیدی و نبود امید به آینده، تأکید بر برگزاری انتخابات آزاد، شفاف و منطبق بر قانون اساسی و... از جمله مهمترین محورهای دیدارهای اخیر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام میباشد.
مروری بر 9 دیدار
?«لزوم بازگشت به تجربههای مشترک نظام»، عنوان دیدار هاشمی با اعضای شورای عمومی انجمن اسلامی دانشکده فنی تهران و برخی دیگر از دانشگاههای کشور در تاریخ 20 شهریور است. هاشمی در پاسخ به پرسشهای دانشجویان درباره راههای خروج از وضع کنونی، «بازگشت به تجربه مشترک نظام» از قبل از پیروزی انقلاب تاکنون را راه درست و اساسی حل معضلات و مشکلات کشور میداند! همچنین در پاسخ به پرسشی پیرامون انتخابات آینده ریاستجمهوری با تأکید مجدد بر مواضع چندی قبل خود میگوید: «برگزاری انتخابات آزاد، شفاف و منطبق بر قانون اساسی میتواند بخش بزرگی از مشکلات کشور را حل و علاوه بر افزایش اعتماد مردم و دوستداران نظام، دشمنان خارجی کشور را در بسیاری از زمینهها خلع سلاح و مأیوس گرداند.»
? «دولت وحدت ملی علاج ناکارآمدی فعلی» نیز عنوان دیدار با جمعی از رزمندگان و ایثارگران هشت سال جهاد و حماسه در تاریخ 3 مهر است!
هاشمی در این دیدار بار دیگر از نسخههای دوران ریاست جمهوریاش میگوید و تأکید میکند: «توانستیم از انزوای بینالمللی خارج و با در پیش گرفتن سیاست تنشزدایی، دروازههای سرمایهگذاری و تسهیلات خارجی را برای احیای تولید و ساخت بنیانهای اقتصاد فراهم و با مشارکت همه جناحها و نیروهای دلسوز و وفادار به انقلاب و نظام، دولتی همدل ایجاد کنیم!» وی در این دیدار بار دیگر دولت وحدت ملی را تنها راه نجات برمیشمارد.
? «روحیه ایثارگران دفاع مقدس افراطیگری نبود» نیز عنوان تیتری است که سایت هاشمی برای دیدار جمعی از رزمندگان، جانبازان، ایثارگران، اهالی قلم و ناشران دفاع مقدس با وی در تاریخ 5 مهر در نظر گرفته است. هاشمی در این دیدار که یک روز پس از آمدن مهدی هاشمی از انگلستان ترتیب داده شده است، به ذکر خاطرهای از عملیات کربلای 5 میپردازد که در آن به گفته وی، مهدی سبب شده تا یک گروهان از افتادن در دامان دشمن نجات پیدا کنند! آن هم زمانی که وی تنها 16 سال سن داشته است!
?«تمام دلسوزان ناراضیند/ این وضع قابل دوام نیست» هم تیتری است که پایگاه اطلاعرسانی هاشمی رفسنجانی برای دیدار وی با جمعی از خانوادههای شهدا، گروههای مختلف اجتماعی، احزاب و مدیران دوران اصلاحات در تاریخ 12 مهر انتخاب کرده است.
هاشمی با بیان اینکه «وضعیتی که در آن تمام فرهنگیان و دلسوزان کشور ناراضی باشند، قابل دوام نیست» خاطرنشان میکند که همه باید صبورانه منتظر باشیم تا شرایط بهتری فراهم شود!
?«کوتاهیها را بگوییم و از مردم مدد بجوییم» هم عنوانی است که برای دیدار اعضای شورای مرکزی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها در تاریخ 17 مهر درنظر گرفته شده است.
هاشمی در این دیدار باز هم بر دولت وحدت ملی تأکید و خاطرنشان میکند: «اگرچه افراطیون و باندبازان نتوانستند دلسوزان کشور اعم از مدیران کارآمد و علمای دلسوز و نیز دانشگاهیان فرهیخته را نابود کنند، اما آنان را متفرق و خانهنشین کردند!»وی همچنین تأکید میکند: مهمتر از تعیین شخص لایق! برای مدیریت اجرایی کشور، اصلاح روندهای مدیریتی و تضمین مسیر صحیح انتخاب و مشارکت و حضور فعال مردم در تعیین سرنوشت خود ضروری است و در این راه من نیز در حد توان از هیچ کمکی دریغ نخواهم داشت!
? «ولایتیون زمان شاه هنوز فعالند» تیتری است که برای دیدار با جمعی از فعالان جوان و دانشجویان استان البرز! در تاریخ 20 مهر انتخاب شده است.
وی در این دیدار میگوید: ولایتیون متأسفانه با نفوذ به برخی باندهای قدرت توانستند تحت شعارهای ظاهرالصلاح و اسلامی و البته عملکردهای ضداسلامی خود، ضربات خود را به انقلاب، نظام اسلامی و بخصوص ولایت فقیه وارد آورند.
? «توسعه، بدون تعامل جهانی ممکن نیست» هم عنوانی است که پایگاه اطلاعرسانی هاشمی رفسنجانی برای دیدار وی با جمع کثیری! از مدیران ارشد صنایع غذایی کشور در تاریخ 24 مهر در نظر گرفته است. وی باز هم با تأکید بر اینکه برای بازگشت از مسیر و سیاست اشتباه دیر نیست، خاطرنشان میکند: اگر تولید کشور گرفتار سم مهلک برخوردهای شعاری نمیشد و اگر سهم تولیدگران از محل قانون هدفمند کردن یارانهها پرداخت و از سرمایه ایرانی حمایت میشد، نیازی به روی آوردن به اقتصاد مقاومتی نداشتیم!
? «تقابل 70 ساله متحجران با امام ادامه دارد» نیز عنوانی است که برای دیدار اعضای اتحادیه انجمنهای اسلامی استان گلستان در تاریخ 2 آبان در نظر گرفته شده است.
هاشمی در این دیدار خاطرنشان میکند: در مقطعی از دوران مبارزه، امام راحل به جرم تدریس فلسفه در حوزههای علمیه مورد اهانت قرار میگرفتند که متأسفانه امروز هم همان تفکر و اندیشه متحجر وجود دارد و آثار سوء خود را در جامعه میگذارد!
? «راهحل مشکلات روشن است؛ جبران اشتباهات» عنوان تیتری است که برای آخرین دیدار وی و در تاریخ 3 آبان یعنی دیدار با اعضای مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم انتخاب شده است.هاشمی باز هم به سیاست بازگشت به گذشته تأکید میکند و میافزاید: راه برونرفت از این مشکلات، روشن است و احتیاج به تدبیر، عقلانیت، تشخیص و بازگشت در مسیر اشتباه، استفاده از خرد جمعی و تجربههای کارشناسانه و پرهیز از خودمحوری دارد که امیدواریم تا دیر نشده به این مرحله و ظرفیت برسیم. وی با اشاره به خواست دشمن مبنی بر تضعیف روحیه مردم تصریح میکند: «نباید اجازه داد اختلافافکنیهای داخلی و سوءمدیریتها، به تحقق این خواست شوم دشمن کمک کند!»
هاشمی به دنبال چیست؟
اما هاشمی واقعاً به دنبال چیست؟ چه هدفی را دنبال میکند؟ پایگاه اطلاعرسانی هاشمی در یادداشتی مینویسد: «این گفتهها نشان از تحرکات جدید سیاسی «مرد بحران» دارد، تحرکاتی که جهت آن دقیقاً مشخص نیست، اما میتوان آن را نشانهای در راستای نقشآفرینی گسترده آیتالله هاشمی در انتخابات یازدهم ریاستجمهوری دانست.ما میدانیم او به انتخابات نمیآید: اما این بار تلاش خواهد کرد، میانهروها از هر دو جناح را حول یک چهره گردهم آورد. هاشمی به دنبال تشکیل دولت وحدت ملی است. آیا امکانپذیر خواهد بود؟ باید منتظر ماند و دید شما چه نظری دارید؟»
مروری بر پایگاه اطلاعرسانی هاشمی رفسنجانی نشان میدهد که استراتژی سیاسی این روزهای هاشمی دمیدن بر کالبد مرده سیاستهای دوران سازندگی و اصلاحات است. هاشمی این روزها که همقطاران و یارانش فزونی گرفتهاند، تندتر و صریحتر بر طبل بازگشت به مسیر گذشته میکوبد. مسیری که بارها در ایستگاه نه بزرگ مردم متوقف شده است.تأکید هاشمی بر بازگشت به مسیر قبل در حالی صورت میگیرد که برخلاف وی، رهبری معظم انقلاب بارها با تأکید رویکرد و گفتمان دولتهای نهم و دهم فرمودند احمدینژاد انقلاب را به ریل اصلیاش بازگردانده است. هنوز خطبههای تاریخی 29 خرداد مقام معظم رهبری را فراموش نکردهایم که فرمودند: «نظرات من به نظرات آقای احمدینژاد نزدیکتر است تا به نظرات آقای هاشمی!»
کلمات کلیدی :